wyznaczenie ciągu arytmetycznego
Oliwia: Wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc, że:
a) a3=13, a8=38
b) a3=−17, a7=−45
c) a2+a6=14, a5=12
21 cze 19:21
anonim44: a)
a3=a1+2r
a8=a1+7r
po podstawieniu
13=a1+2r => a1=13−2r (na przykład)
38=a1+7r wstawiając a1 => 38=13−2r+7r => 25=5r |:5 mamy że r=5
a1=13−10
a1=3
b) podobnie
c)
a1+r+a1+5r=14
a1+4r=12
i w analogiczny sposób
21 cze 19:42
Oliwia: jestem mega wdzięczna! dziękuje
21 cze 19:45
beherovka:
Można też tak:
a
n= a
3+(n−3)*r ⇒
an= 5n−2
b) podobnie jak a)
c) a
2+a
6= 2a
4 ⇒ a
4=7 i a
5=12 to r= a
5−a
4= 5
a
n= a
5+(n−5)*r ⇒
an=5n−13
21 cze 23:00