matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz n
Oliwia:
Ciąg (an) jest określony wzorem an=4n+3. Wyznacz n wiedząc, że an+1=27
21 cze 19:19
Mila:
a
n
=4n+3, n∊N
+
a
n+1
=4(n+1)+3=4n+4+3=4n+7 4n+7=27 /−7 4n=20 /:4 n=5
=====
21 cze 22:22