wyznacz trzy początkowe wyrazu ciągu an
Oliwia: wyznacz trzy początkowe wyrazu ciągu (an), jeśli
a) an=4n+3
b) an=5n2+3
c) an=(n−2)(n+1)
21 cze 19:18
6latek : an=4n+3
a1= 4*1+3=
a2= 4*2+3=
a3= 4*3+3=
Już widzisz co robie ?
jeśli nie to dalej
a4= 4*4+3=
a5= 4*5+3=
Tak samo dla pozostałych ciagow
To sa bardzo proste zadania z ciagow Sa trudniejszse
21 cze 19:49
Oliwia: Pomagam cioci, dlatego totalnie się nie orientuje i nie jestem w stanie jej pomóc więc każda
odpowiedź ogromnie się liczy w takiej sytuacji, kolejny raz bardzo dziękuje
21 cze 19:52
Hugo: a jakieś próby własne?
21 cze 19:54
Oliwia: Te zadania nie dotyczą mnie tylko cioci i nie mam pojęcia czy ma jakieś własne rozwiązania.
21 cze 19:56
6latek : Niech ciocia napisze sama
21 cze 19:57
Oliwia: ok
21 cze 19:59
Janek191:
b) an = 5 n2 + 3
więc
a1 = 5*12 + 3 = 5*1 + 3 = 8
a2 = 5*22 + 3 = 5*4 + 3 = 23
21 cze 20:56