LcK: POMOCY! Wykonaj działania; podaj konieczne założenia:
x2 − 1 / x2 + x − 6 * x2 + 7x + 12 / x2 + x − 2
6 sty 10:55
Bogdan:
Jaki zapis zadania, taka odpowiedź:
Założenie: x ≠ 0
| | 1 | | 12 | | 11 | |
x2 − |
| + x − 6x2 + 7x + |
| + x − 2 = −5x2 + 9x − 2 + |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
Jeśli oczekujesz pomocy, to zapisuj porządnie treści zadań.
6 sty 14:42
LcK: dzięki, ale chyba na to wygląda, że nie wiesz o co w tym chodzi bo samo założenie jest już źle
zrobione
6 sty 14:48
ula: musisz dobrze zapisywać, a nie obrażać Bogdana
| x2−1 | | x2+7x+12 | |
| * |
|
|
| x2+x−6 | | x2+x−2 | |
tak ma być?
6 sty 14:54
Bogdan:
Wiem o co chodzi, ale to Ty źle zredagowałeś treść zadania, zgodnie z Twoim, a nie
moim zapisem, w zapisie jest mianownik z x
2, a więc przyjmujemy x ≠ 0.
| | x2 − 1 | | x2 + 7x + 12 | |
Poprawny zapis tego zadania jest taki: |
| * |
| |
| | x2 + x − 6 | | x2 + x − 2 | |
Gdybyś podał właśnie taki zapis, to podałbym inne założenia. Powtarzam − jaki zapis zadania,
taka odpowiedź. Otrzymałeś odpowiedź zgodną z Twoim zapisem zadania. Tu, obok, masz
instrukcję zapisywania wyrażeń matematycznych:
wpisz a otrzymasz oraz niżej
po kliknięciu w
kliknij po więcej przykładów. Zapoznaj się z tą instrukcją i dopiero wtedy
zamieszczaj zadania.
6 sty 14:58
ula: jeśli tak, to
zalożenia
x
2+x−6≠0
x
2+x−2≠0
oblicz pierwiastki
1/ Δ=25
x
1=−3
x
2=2 x≠−3,2
2/ Δ=9
x
1=−2
x
2=1 x≠−2,1
D=R−{−3,−2,1,2}
rozłóż na czynniki
| (x−1)(x+1) | | (x+4)(x+3) | |
| * |
|
|
| (x+3)(x−2) | | (x+2)(x−1) | |
skruć
6 sty 15:04
klaudia120: wykonaj dzialania, podaj konieczne zalozenia :
3/x−3 + 4+x/x =
18 kwi 19:03
tup tup tup: ΩΩΩΩ
23 kwi 21:14
3w3lina: x−5*(x−3+2x−2+3x−3)
8 wrz 15:51
zuzka: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. Siedze nad nim od godziny, próbowałam już wiele razy a
wciąż nic mi nie wychodzi.
Wykonaj działania i podaj konieczne założenia. Jest to zadanie z dzialu dodawanie i odejmowanie
ulamkow algebraicznych.
A) x−2/x2−4x + x2−1/x2−8x+16 − 1/2x
B) 2x/x2−4x+4 − x/x2−2x − 1/x+1
C) 5x/x2−6x+9 − 4/x−3 + 1/x2+3x
4 sty 21:24
4 sty 21:26