funkcja
nice: 4. W przedziale [−3, 4] wyznaczyć wartość najmniejszą i największą funkcji f(x) = x√25 − x2
Pomógłby ktoś jak się do tego zabrać
21 cze 18:38
nice: ktos pomoze?
22 cze 08:41
===:
...pochodna ... ekstremum jeśli jest ... wartości f(−3) i f(4)
22 cze 09:02
Jerzy:
f(x) = (25x
2 − x
4)
1/2
| | 1 | |
f'(x) = |
| (25x2 − x4)−1/2*(50x − 4x3) ... kiedy pochodna się zeruje ? |
| | 2 | |
22 cze 09:07
nice: rozumiem skąd się wzieło
i pochodna, chodzi o to :
jeśli f " (x) > 0 to funkcja jest wypukła
jeśli f " (x) < 0 to funkcja jest wklęsła
a jeśli f " (x) = 0 to w pkt x jest punkt przegiecia
?
22 cze 14:01
Jerzy:
Interesuja nas ekstrema,a nie wypuklosc
22 cze 14:08
nice: aby zobaczyć czy zostało osiągnięte ekstremum funkcji trzeba policzyć pochodną drugiego rzędu?
22 cze 14:16
Jerzy:
nie ... poszukać miejsca zerowe pierwszej pochodnej
22 cze 14:23