Tw. ML
Saris: Moivr'a−Laplac'e
Mam problem z tego typu zadaniami:
Urządzenie składa się z n elementów. Urządzenie pracuje, jeżeli co najmniej 70% elementów jest
sprawnych. Prawdopodobieństwo awarii dla każdego z elementów jest równe 0,2. Wyznaczyć liczbę
elementów tak, by z prawdopodobieństwem 0,95 urządzenie pracowało.
Mógłby ktoś to rozpisać? Zrobiłem to zadanie, ale wyszły mi jakieś wyniki oderwana od
rzeczywistości z n<1.
21 cze 17:56
Saris: .
21 cze 21:45
g:
μ = n*0.8 σ =
√n*0,2*0,8
| | n*0,7−μ | |
n wyznaczamy z równania 1 − Φ( |
| ) = 0,95 |
| | σ | |
Ponieważ n*0,7−μ < 0, a w tablicy funkcji Φ nie ma wartości dla ujemnych x, to korzystamy
| | μ−n*0,7 | |
z własności Φ(−x) = 1 − Φ(x) i mamy Φ( |
| ) = 0,95 |
| | σ | |
Φ(x) = 0,96 dla x≈1,64, więc trzeba rozwiązać równanie
| n*0,8−n*0,7 | |
| = 1,64 n = 43 |
| √n*0,2*0,8 | |
21 cze 23:00
Saris: Aha, to ja źle znak zapisałem. W takim razie słownie, co przedstawiają nam kolejno takie
prawdopodobieństwa w tym konkretnym zadaniu?
przy μ=n*0,8
1.P(X<0,7n)=0,95
2.P(X>0,7n)=0,95
przy μ=n*0,2
3.P(X<0,7n)=0,95
4.P(X>0,7n)=0,95
21 cze 23:08
Saris: .
22 cze 14:23