aa
Hugo: Znajdź wielomian interpolacyjny hermite'a w postaci newtona, wiedząc o funkcji f, że:
f(1)=4, f(2)=2, f'(2)=2,f''(2)=2
jak to rozwiązać

?
p
0 = 1
p
1 = (x−1)
p
2 = (x−1)(x−2)
p
3 = (x−1)(x−2)
2
x | y |
1 |4 |
2 |2 | 2 |
2 |2 | 2 | ? |
2 |2 | 2 | y''/2! = 1 | ? |
i później przekątną sie wstawia do tych p
W(x) = 4 + 2(x−1) + ?(x−1)(x−2) + ?(x−1)(x−2)
2
prosze o pomoc
Hugo: przekątna:
4, −2, 4, −2 i teraz chyba jest dobrze, prosze o sprawdzenie

!
całość: W(x) = 4 −2(x−1) + 4(x−1)(x−2) + −2(x−1)(x−2)