Prawdopodobieństwo egzamin
Sesja_has_come: Kanałem łączności nadaje się tylko 3 rodzaje ciągów liter: AAA , BBB, CCC odpowiednio z
p−stwami: 0,5; 0,25; 0,25.
Sygnały te podlegają niezależnie losowym zakłóceniom w rezultacie czego np. litera B może być
odebrana jako A.
Prawdopodobieństwa poprawnego przesłania albo przekłamania przedstawia rysunek:
A −−−−1−−−−>A
B−−−0,25−−>A
B−−−0,5−−−−>B
B−−−0,25−−>C
C−−−−−1−−−−>C
Oblicz:
a) P−stwo odebrania na wyjściu kanału ciągu ABB.
b)P−swto, że odebrany ciąg ABB, został nadany jako AAA.
b) Rozumiem, że to p−swto jest równe 0 tak? Bo skoro, A zostaje odebrane jako A ze 100%
prawdopodobieństwem, (zdarzenie pewne), to dopełnienie tego zdarzenia będzie 0.
I tak samo dla ciągu C, czyli ciąg ABB nie może być nadany inaczej jak przez nadanie ciągu BBB
i pomyłce w pierwszym znaku, prawda?
a)
POABB −p−stwo odebrania ciągu znaków ABB
PNBBB − p−stwo nadania ciągu znaków BBB = 0,25
PoBA− p−stwo przekłamania − B zostanie odebrane jako A =0,25
PoBC− p−stwo przekłamania − B zostanie odebrane jako C =0,25
PaBB − p−stwo poprawnego odebrania nadanego B = 0,5
POABB=PNBBB*PoBA*PoBC*PoBB*3 − czy to tak mozna przedstawić?− nie wiem do końca, gdyż takiego
zadania nigdy nie robiliśmy, a nie mogę w necie znaleźć odpowiedzi, pomożecie?
21 cze 13:06
g: Sprawę upraszcza Twój wniosek, że ABB można odebrać tylko gdy nadano BBB.
Wydaje mi się że POABB = PNBBB * PoBA * PoBB2.
21 cze 14:19
Sesja_has_come: Czyli 0,25*0,25*0,5*0,5=(0,25)
3=0,015625?
21 cze 14:51