srodek ciezkosci
1212: znajdz srodek ciezkosci jednorodnej płaskiej płytki ograniczonej liniami y−x2=0, y=9
21 cze 12:51
Jerzy:
Ustal granice całkowania i licz:
m = ∫∫dxdy
m
x = ∫∫xdxdy
m
y = ∫∫ydxdy
21 cze 13:11
1212: granice całkowania x(−3,3) y(x2,9)?
21 cze 14:19
Jerzy:
Tak
21 cze 14:20
1212: nie wiem za bardzo co mam całkowac po tym co napisales
21 cze 14:24
Jerzy:
po kolei:
m = −3∫3x2∫9dxdy
mx= −3∫3x2∫9xdxdy
my = −3∫3x2∫9ydxdy
21 cze 14:26
1212: m= 3∫3 dx x2∫9 dy, co ma byc tutaj calkowane?
21 cze 14:30
Jerzy:
−3∫3 [ ∫dy] dx i ∫dy = y
21 cze 14:31
1212: czyli m=3y?
21 cze 14:35
Jerzy:
| | 1 | |
= −3∫3 [9 − x2]dx = [ 9x − |
| x3 ] w granicach [−3,3] |
| | 3 | |
21 cze 14:36
Jerzy:
przecież całka oznaczona to liczba, a nie funkcja
21 cze 14:41
1212: okej czyli 36 a mx i my to bedzie 9x−x3 i 9y−x2y?
21 cze 14:50
Jerzy:
to będzie: mx = −3∫3(9x − x3)dx
my źle
21 cze 14:54
1212: mx wychodzi 0
21 cze 14:59
Jerzy:
a co w tym dziwnego ? ( płytka jest symetryczna wzgledem osi OY )
21 cze 15:00
1212: nie wiem w takim razie jak moze wygladac my
21 cze 15:01
Jerzy:
∫(ydy)dx = ?
21 cze 15:04
Jerzy:
sorry... ∫[∫ydy]dx = ?
21 cze 15:05
1212: wedlug mnie tak jak napisalem y(9−x2)
21 cze 15:08
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫[ |
| y2]dx = ∫( |
| *92 − |
| x4)dx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 cze 15:11
Jerzy:
przecież po policzeniu całki po y w granicach całkowania po y, zmienna y ci znika
i masz funkcję zależną tylko od x , którą całkujesz
21 cze 15:16
1212: czyli wzor na my to ydydx a nie ydxdy?
21 cze 15:17
Jerzy:
jest tak, jak napisałem,tylko w pierwszym przypadku ( dla m
x) liczyłeś: ∫xdy = xy,
| | 1 | |
w przypadku my liczysz całkę : ∫ydy = |
| y2 |
| | 2 | |
21 cze 15:20
1212: Czyli w mx licze y po x a w my licze y po "igrekach"
21 cze 15:44
Jerzy:
w oby przypadkach liczysz po y
m
x = ∫(∫xdy)dx = ∫[xy]dx ... i po wstawieniu granic masz całkę z funkcji f(x)
| | 1 | |
my = ∫(∫ydy)dx = ∫[ |
| y2]dx ... i po wstawieniu granic masz całkę z funkcji f(x) |
| | 2 | |
21 cze 15:47
1212: ok rozumiem tylko jeszcze mnie zastanawia czemu na początku 9−x2 a nie x2−9? wiem, ze w
drugim przypadu wychodzi na minusie ale dopiero po obliczeniu
22 cze 13:11
Jerzy:
bo górną granicą całkowania dla y , jest: y = 9 , a dolną: y = x2
22 cze 13:13
1212: ok dzieki
22 cze 13:17
1212: | | 27 | |
xc=0, yc= |
| , yc bedzie odpowiedzią? |
| | 4 | |
22 cze 13:47