macierze
Benny: Mógłby ktoś przedstawić dowód:
det[k1, ..., kj, ..., kj, ..., kn]=0
21 cze 11:55
jc: Jak definiujesz wyznacznik?
21 cze 12:35
Benny: detA=∑σ∊Snε(σ)*a1σ(1)*a2σ(2)*...*anσ(n)
21 cze 12:43
jc:
(n≥2). Podziel sumę na dwie sumy: sumę obejmującą permutacje parzyste
oraz nieparzyste, które mozna uzyskasz z parzystych przez złożenie z (i,j)
zamiast σ bierzemy σ (i,j).
Tak uzyskane sumy redukują się.
σ ( i, j ) (k) = σ (k), k≠i,j
σ ( i, j ) ( i ) = σ ( j )
σ ( i, j ) ( j ) = σ ( i )
21 cze 13:06
Benny: Nie rozumiem
21 cze 13:24
jc: Bo wyszedł dowód dla wierszy

Rozpisz sobie dla n = 3 lub n=4.
21 cze 15:05