Znajdź pierwiastki wielomianu W(x).
maria: Znajdź pierwiastki wielomianu W(x).
a) 4x3 – 3x + 1 b) x2(x – 5) = x2 c) W(x) = x4 + 3x3 – x2 – 6x – 2
6 sty 09:10
jo: a) 3x
3 + x
3 − 3x +1 = 0
3x(x
2−1) + (x+1)(x
2−x+1) = 0
(x+1)(4x
2−4x+1) = 0
| | 1 | |
(x+1)(2x−1)2 = 0 zatem x1 = −1 ∨ x2 = |
| |
| | 2 | |
6 sty 13:49
jo: b) x2(x−5) = x2
x2 (x−5−1) = 0
x2 (x−6) = 0 stąd mamy: x1 = 0 ∨ x2 = 6
6 sty 13:52
jo: c) x
3(x+3) − 2x(x+3) + (x
2−2) = 0
x(x
2−2)(x+3) + (x
2−2) = 0
(x
2−2)(x
2+3x+1) = 0 więc mamy: x
1 =
√2 ∨ x
2 = −
√2
| | −3+√5 | | 3+√5 | |
∨ x3 = |
| ∨ x4 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 sty 13:59
ania: x∧3 + 5(x + 1) = 5
29 wrz 12:56
ICSP: x3 + 5(x+1) = 5 ⇒ x = 0
29 wrz 13:00