pochodna złożona - pomoc
Kowal: Czy pochodna względem zmiennej "t" z tego wyrażenia jest dobrze obliczona, czy zrobiłem coś
źle:
| | 1 | |
√a2ω2cos2ωt + 9λ2t4 = |
| * |
| | 2√a2ω2cos2ωt + 9λ2t4 | |
(2a
2ω
22cosωt + 36λ
2t
3) * (−sinωt) * ω
21 cze 11:04
Jerzy:
Ską dwa razy 2 w pierwszym członie nawiasu ?
21 cze 11:06
Jerzy:
a poza tym , dlaczego mnozysz przez (−sinwt)*w cały nawias ?
21 cze 11:08
Kowal: pomyliłem się, w nawiasie ma być tylko jedno "2"
21 cze 11:16
Kowal: Czyli ta końcówka prawidłowo powinno być:
(2a2ω2cosωt) * (−sinωt) * ω + 36λ2t3)
21 cze 11:18
piotr1973: źle
ma być tak:
| d | |
| √9 L2 t4+a2 w2 cos2(t w) = |
| dt | |
| | 36L2t3−2a2w3sin(tw)cos(tw) | |
= |
| |
| | 2 √a2 w2 cos2(t w)+9 L2 t4)) | |
21 cze 11:18
Jerzy:
Tak
21 cze 11:19