Funkcja odwrotna - wyznacz
Matemafix: Hej hej,
czy pomógłby mi ktos prosze obliczyc funkcje odwrotna do:
f(x)=2((2x+1)/(x−2))
21 cze 09:49
Jerzy:
zapis niejasny
21 cze 09:50
Matemafix: Rzeczywiście, przepraszam: ale edytor coś nie chce ze mna współpracować: f(x)=2 ^
((2x+1)/(x−2))
21 cze 09:55
piotr1973: 2(2x+1)/(x−2) ?
21 cze 09:56
piotr1973: | 2 ln(x)+ln(2) | |
| |
| ln(x)−2 ln(2) | |
21 cze 09:59
Jerzy:
1) Ustal dziedzinę
| | 2x+1 | |
2) ⇔ |
| = log2y ⇔ 2x +1 = (x−2)log2y ⇔ 2x(2 − log2y) = −2log2y − 1 ⇔ |
| | x−2 | |
| | log2y +1 | |
⇔ x = − |
| |
| | 2 − log2y | |
| | log2x +1 | |
f−1(x) = − |
| |
| | 2 − log2x | |
21 cze 10:00
Jerzy:
| | 2log2x + 1 | |
pomyłka ... f−1(x) = − |
| |
| | 2 − log2x | |
21 cze 10:04