granica niewłaściwa funkcji w punkcie
kaja: Zbadaj czy istnieją granice jeśli tak to je oblicz
lim x→0 √x2+16 − 4/x4
21 cze 09:13
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
... = [H] = limx→0 |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | 4x3*√x2+16 | | 0 | |
21 cze 09:22
jc: @Jerzy, już kilka razy o tym pisałem. Widzę, że za każdym razem
napis a+b/x+y jest interpretowany jako (a+b)/(x+y).
A co oznacza coś takiego a/b+c/d ?
Można by się pewnie inaczej umówić, ale po co zmieniać zasady?
Wydaje się, że poprawne stosowanie tak podstawowej notacji jest ważniejsze od umiejętności
policzenia tej czy innej nieznaczącej granicy.
Zamyka się w ten sposób ucznim możliwośc korzystania z sysytmów algebry
komputerowej, a czasem zrozumienia zadania na sprawdzianie (nieraz widziałem).
21 cze 09:38
Jerzy:
Najlepiej by było , gdyby używali kreski ułamkowej, ale jak widac, mają z tym problem
21 cze 09:42
jc: Notacja 5/7 jest w pełni poprawna używna. Nie zawsze masz mozliwośc napisania kreski
ułamkowej. Spróbuj w zwykłym edytorze znakowym napisać kreskę ułamkową.
Przy okazji, jak rozumiesz zapis a+b*c+d ?
Ile to jest 5+4*2+1 ? Czym to się różni od tego 5+4/2+1 ?
21 cze 09:55