Oblicz całkę podwójną po wskazanych zbiorach
Michał: Witam mam problem z zadaniem o takiej treści:
∫∫x2/y2 dxdy gdzie d jest ograniczony liniami y=1/x y=x x=3
Czy zbiór dla x to <1,3> a dla y <1/x , x> ?
Nie wiem też za bardzo jak później obliczyć całkę jako nieoznaczoną.
Według wolfram alpha całka wynosi −1/y jeśli x się wyrzuci przed całkę.
20 cze 22:25
bezendu:

Podstawiasz granice całkowania i dalej prosto chyba już ?
21 cze 00:01
Jerzy:
| | x2 | | x2 | |
1∫3∫ |
| dxdy = 1∫3 [ − |
| ] dx = 1∫3(x3 −x)dx = |
| | y2 | | y | |
| | x4 | | x2 | |
= [ |
| − |
| ] = .. i dokończ |
| | 4 | | 2 | |
21 cze 08:06
21 cze 08:55
Jerzy:
| | 81 | | 9 | | 1 | | 1 | | 64 | |
... = [ |
| − |
| ] − [ |
| − |
| ] = |
| = 16 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
21 cze 09:01