Rozwiąż równanie różcznikowe
pikoz: 1) 3*x*y′−6*y=3*x*ln(x)
3*x*y′−6*y=0
3x(dy/dx)=6y
dy/y=2(dx/x)
// całkuję obustronnie
y=C*e(2ln(x)
y=C*x2
//uzmienniam
y=c(x)*x2
y′=c(x)′*x2+c(x)*2x
//podstawiam do początkowego równania i po skróceniu ..
c(x)′= (ln(x))/(x2)
i tu mam problem, nie umiem policzyć tej całki...
Może ktoś sprawdzić czy wcześniej nie ma błędów i jak policzyć ta całkę?
20 cze 20:55
azeta: wydaje mi się że błędu nie ma z początku,
taką całkę należy policzyć przez części
| | lnx | | 1 | | lnx | | dx | |
∫ |
| dx=∫(− |
| )'lnxdx=− |
| +∫ |
| |
| | x2 | | x | | x | | x2 | |
20 cze 21:23
Leszek: ostatnią całkę C(x)' = (ln(x))/(x
2)
obliczam przez części
u=ln(x) => u'= 1/x
v'=1/(x
2) => v=−1/x
| | ln(x) | | −1 | | dx | | −1 | | 1 | |
czyli ∫ |
| = |
| *ln(x) + ∫ |
| = |
| *ln(x) − |
| + D |
| | x2 | | x | | x2 | | x | | x | |
20 cze 21:25
azeta: nie, na pewno nie ma błędu. jest ok
20 cze 21:25
Leszek: | | −1 | | 1 | |
ostateczne rozwiązanie y=x2*( |
| *ln(x) − |
| +D) |
| | x | | x | |
najlepiej jest sprawdzić obliczając pochodną i podstawiając do równania
wtedy będziesz miał pewność ,że ten temat masz dobrze opanowany
20 cze 21:30
pikoz: Dziękuję!
20 cze 22:47