Regresja
Saris: funkcja regresji I rodzaju zmiennej Y względem X
Miałem podane punkty trójkąta jak zmienną losową 2d (X, Y). Musiałem wyznaczyć gęstość rozkładu
tej zmiennej, gęstość rozkładów brzegowych oraz funkcję rozkładu warunkowego zmiennej Y pod
warunkiem X=x.
Punkty (0,2)(0,0)(2,2) dla zobrazowania.
Jak z tego mam wyznaczyć funkcję regresji? I co jeszcze potrzebuje? Niby znalazłem wzór, ale
jakoś nie mam pewności jak go rozpisać.
20 cze 20:49
g:

Najprościej jest z rozkładem warunkowym.
| | 1 | |
f(Y=y|X=x) = |
| dla x≤y≤2 i zero dla pozostałych y, x ∊ [0; 2] |
| | 2−x | |
Średnie Y pod warunkiem X to E[Y|X=x] = 1 + x/2 i taka też jest funkcja regresji.
Funkcja rozkładu zmiennej dwuwymiarowej (X,Y):
f(x,y) = 1/2 dla x ∊ [0; 2] i y ∊ [x; 2], oraz zero dla pozostałych (x,y)
( 1/2 bo pole trójkata tyle wynosi).
Rozkłady brzegowe:
f(x) = ∫ f(x,y) dy = 1/2 * (2−x)
f(y) = ∫ f(x,y) dx = 1/2 * y
20 cze 22:43
Saris: Na pewno to E[Y|X=x] jest dobrze?
| | y | | 1 | | 1 | | 1 | |
E[Y|X=x] = ∫ y * f(y|x) dy = ∫ |
| dy = |
| ∫ y dy= |
| * [ |
| y2]2x = |
| | 2−x | | 2−x | | 2−x | | 2 | |
| | 2 | | x2 | |
|
| − |
| dla 0<x<2 |
| | 2−x | | 4−2x | |
Ja mam błąd, czy ty?
21 cze 00:07
Saris: pierwsza całka od −∞ do +∞, reszta od 2 do x
21 cze 00:07
Saris: .
21 cze 15:00
g: Twój wynik = mój wynik. Sprawdź.
21 cze 17:19
Saris: Dobra rzeczywiście, spałem
21 cze 17:35
Saris: Dzięki.
21 cze 17:36