Prawdopodobieństwo.
Basia ;): Mam takie zadanie domowe:
Wśród losowo wybranej klasy sportowej liczącej 30 uczniów, 15 trenuje piłkę nożną, 10 piłkę
siatkową, a 7 trenuje i piłkę nożną i siatkową. Oblicz:
a)prawdopodobieństwo wylosowania ucznia trenującego piłkę nożną.
b) prawdopodobieństwa wylosowania ucznia, który nie trenuje nic
c) prawdopodobieństwo, że losowo wybrany uczeń trenuje piłkę nożną lub siatkówkę.
Mógłby ktoś mi pomóc lub chociaż trochę nakierować? Będę wdzięczna.
6 sty 08:31
Visu: Nie jestem pewna, ale wg mnie ma byc tak:
N−pilka nożna
S−piłka siatkowa
Z−nie ternuje nic
a) P(N)15/30=1/2
b) 30−(10+15)=5 pięciu nietrenuje nic, wiec:
P(Z)=5/30=1/6
c)P(NvS)=15/30*10/30=150/900=1/6
6 sty 14:01
b.: a)b) dobrze,
ale w c) takich uczniów jest 25 (bo 5 nie trenuje nic, 25=30−5), czyli
odpowiedź to 25/30
[stokrotka]
6 sty 15:46
Basia ;): Dziękuję
6 sty 16:48