granica ciągu
pati: Witam, mam do obliczenia granice.
| | √ n2 + 9 − n) | |
Obliczyć granicę lim =( |
| |
| | (√ n2 + 4 − n) | |
Nie wiem czy dobrze się za to zabieram−
najpierw wyciągam n
2?
i wyciągam spod pierwiastka i co dalej? n się skrócą i nie wiem co robić dalej.
Jestem tu nowa i chciałabym to zapisać, ale mam problem bo wszystko mi się zlewa
20 cze 20:09
jc: Jakie wyciąganie? Poza tym równość za lim trochę bez sensu.
| √n2+9 − n | | 9 | | √n2+4 + n | |
| = |
| |
| |
| √n2+4 − n | | 4 | | √n2+9 + n | |
| | 9 | | √1+4/n2 + 1 | | 9 | |
= |
| |
| → |
| |
| | 4 | | √1+9/n2 + 1 | | 4 | |
20 cze 20:16
pati: czy to na pewno jest dobrze zrobione?
20 cze 20:24
Leszek: dobrze , mam taki sam wynik ,ale krótkie objaśnienie ,mianowicie pomnożono najpierw
licznik i mianownik przez wyrażenie ( √n2+9+n) i następnie pomnożono licznik i
mianownik przez (√n2+4 +n) otrzymując ostatnie wyrażenie z pierwiastkami
20 cze 20:31
pati: dziękuję bardzo
20 cze 20:42