wlasna funkcja
c++: dlaczego w stworzonej przeze mnie funkcji, program nie wczytuje danych z pliku? moj kod:
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <fstream>
#include <algorithm>
#include <string>
using namespace std;
quiz()
{
string save;
int nr
linii=1, n=0, wynik=0;
string temat, autor, odp[5];
string pytanie[5], A[5], B[5], C[5], D[5], poprawna[5];
fstream plik;
plik.open("quiz.txt", ios:

ut);
if(plik.good() == false)
{
cout << "error!";
exit(0);
}
while(getline(plik,save))
{
switch(nr
linii)
{
case 1: temat = save; break;
case 2: autor = save; break;
case 3: pytanie[n] = save; break;
case 4: A[n] = save; break;
case 5: B[n] = save; break;
case 6: C[n] = save; break;
case 7: D[n] = save; break;
case 8: poprawna[n] = save; break;
}
if(nr
linii == 8)
{
nr
linii = 2;
}
nr
linii++;
n++;
}
for(int i=0; i<=4; i++)
{
cout << endl << i+1 << ". " << pytanie[i];
cout << endl << "A. " << A[n];
cout << endl << "B. " << B[n];
cout << endl << "C. " << C[n];
cout << endl << "D. " << D[n];
cout << "\n\t\t\ttwoja odpowiedz: ";
cin >> poprawna[i];
transform(poprawna[i].begin(),poprawna[i].end(),poprawna[i].begin(),::tolower);
if(poprawna[i] == odp[i])
{
cout << "Dobrze. Zdobywasz 1. punkt!";
wynik++;
}
else{
cout << "Zle. Poprawna odp: " << poprawna[i];
}
}
}
int main()
{
cout << "\t\t\t\t\t\tQUIZ!\n";
quiz();
cout << "Brawo! Twoj wynik to: " ;
return 0;
}