matematykaszkolna.pl
Calki Marta: Jak policzyc ∫2x/cosx? Rozwiazuje rownanie rozniczkowe i doszlam do momentu takiej calki i nie mam pojecia jak sie za nia zabrac.
20 cze 19:06
Leszek: taką całkę rozwiązujemy przez funkcje specjalne przedstaw równanie różniczkowe czy tam nie ma błędu ?
20 cze 19:16
Marta: Wstawiam link do zdjecia tego co do tej pory napisalam http://imgup.pl/di/YD44/1466443306658.jpg
20 cze 19:22
jc: (y cos x)' = 2x = (x2)' y cos x = x2 +C y = (x2 + C) / cos x
20 cze 19:28
Marta: Skad wzielo sie (ycosx)' ?
20 cze 19:30
Marta: I czy pochodna po ys jest dobrze policzona? Bo wychodzi mi teraz na to ze wgl sie nie skroci
20 cze 19:32
Leszek: jeżeli podana funkcja y=(x2+C)/cosx ma oznaczać funkcję pierwotna podanej całki to dy/dx ≠2x/cosx łatwo sprawdzić
20 cze 19:37
jc: A nie miałaś równania y' cos x − y sin x = 2x ? (y cos x)' = y' cos x − y sin x = 2x = (x2)' y cos x = x2 + C
 x2 + C 
y =

cos x 
20 cze 19:37
Marta: A nie mozna tego rozwiazywac w taki sposob jak ja zaczelam?
20 cze 19:40
jc: Pewnie można, tylko po co? Strona rachunków, a wyniku brak.
20 cze 19:48
Marta: Generalnie na zajeciach zostala przedstawiona nam taka metoda i taka metoda mamy rozwiazywac, wiec jesli to mozliwe to prosilabym o wskazowke co dalej z tym zrobic emotka
20 cze 19:50
jc: Na pewno nauczyciel zrózniczkowal iloczyn, a potem cieszy się, że się męczycie. (źle się czyta zdjęcie odwróconej kartki) Metoda uzmienniania stałych? y = 1/ cos x spełnia równanie jednorodne y' cos x − y sin x = 0 Szukamy rozwiązania w postaci y= u / cos x itd itd
20 cze 20:00
Leszek: jeżeli to jest takie równanie y ' *cosx −ysinx = 2x to rozwiązując metodą uzmienniając stałą : y' *cosx = ysinx dy/dx = ytgx dy/y =tgx dx ∫dy/y = ∫ tgx dx ln |y| = −ln| C*cosx|
 C C' *cosx +C*sinx 
y=

zatem y ' =

cosx cos2x 
 (C' *cosx +C*sinx)*cosx C*sinx 
po podstawieniu do równania

=2x
 cos2x cosx 
 x2+D 
C' = 2x => C= x2 +D i ostatecznie y =

cosx 
20 cze 20:05
Marta: A jesli mam wlasnie to rownanie y' cosx − ysinx = 2x, to nie powinnam najpierw podzielic przez cosx? Czy najpierw prawa strona to 0, a pozniej dzielenie przez cosx?
20 cze 20:10
Marta: I czemu w y' zamiast (f'*g − f*g')/g2 jest + ?
20 cze 20:12
Leszek: właśnie takie dzielenie spowodowało Twoje komplikacje po co sobie utrudniać życie ? ( cosx )' =−sinx
20 cze 20:38
Marta: Okej, dziekuje bardzo za pomoc! emotka
20 cze 20:40