Calki
Marta: Jak policzyc ∫2x/cosx?
Rozwiazuje rownanie rozniczkowe i doszlam do momentu takiej calki i nie mam pojecia jak sie za
nia zabrac.
20 cze 19:06
Leszek: taką całkę rozwiązujemy przez funkcje specjalne
przedstaw równanie różniczkowe czy tam nie ma błędu ?
20 cze 19:16
20 cze 19:22
jc:
(y cos x)' = 2x = (x2)'
y cos x = x2 +C
y = (x2 + C) / cos x
20 cze 19:28
Marta: Skad wzielo sie (ycosx)' ?
20 cze 19:30
Marta: I czy pochodna po ys jest dobrze policzona? Bo wychodzi mi teraz na to ze wgl sie nie skroci
20 cze 19:32
Leszek: jeżeli podana funkcja y=(x2+C)/cosx ma oznaczać funkcję pierwotna podanej całki
to dy/dx ≠2x/cosx łatwo sprawdzić
20 cze 19:37
jc: A nie miałaś równania y' cos x − y sin x = 2x ?
(y cos x)' = y' cos x − y sin x = 2x = (x
2)'
y cos x = x
2 + C
20 cze 19:37
Marta: A nie mozna tego rozwiazywac w taki sposob jak ja zaczelam?
20 cze 19:40
jc: Pewnie można, tylko po co? Strona rachunków, a wyniku brak.
20 cze 19:48
Marta: Generalnie na zajeciach zostala przedstawiona nam taka metoda i taka metoda mamy rozwiazywac,
wiec jesli to mozliwe to prosilabym o wskazowke co dalej z tym zrobic
20 cze 19:50
jc: Na pewno nauczyciel zrózniczkowal iloczyn, a potem cieszy się, że się męczycie.
(źle się czyta zdjęcie odwróconej kartki)
Metoda uzmienniania stałych?
y = 1/ cos x spełnia równanie jednorodne y' cos x − y sin x = 0
Szukamy rozwiązania w postaci y= u / cos x
itd itd
20 cze 20:00
Leszek: jeżeli to jest takie równanie y ' *cosx −ysinx = 2x
to rozwiązując metodą uzmienniając stałą :
y' *cosx = ysinx
dy/dx = ytgx
dy/y =tgx dx
∫dy/y = ∫ tgx dx
ln |y| = −ln| C*cosx|
| | C | | C' *cosx +C*sinx | |
y= |
| zatem y ' = |
| |
| | cosx | | cos2x | |
| | (C' *cosx +C*sinx)*cosx | | C*sinx | |
po podstawieniu do równania |
| − |
| =2x |
| | cos2x | | cosx | |
| | x2+D | |
C' = 2x => C= x2 +D i ostatecznie y = |
| |
| | cosx | |
20 cze 20:05
Marta: A jesli mam wlasnie to rownanie y' cosx − ysinx = 2x, to nie powinnam najpierw podzielic przez
cosx? Czy najpierw prawa strona to 0, a pozniej dzielenie przez cosx?
20 cze 20:10
Marta: I czemu w y' zamiast (f'*g − f*g')/g2 jest + ?
20 cze 20:12
Leszek: właśnie takie dzielenie spowodowało Twoje komplikacje po co sobie utrudniać życie ?
( cosx )' =−sinx
20 cze 20:38
Marta: Okej, dziekuje bardzo za pomoc!
20 cze 20:40