Równanie 3 stopnia
WWW: Rozwiązałby mi ktoś to równanie?
a3 − 3a +2 =0
Bo trochę zapomniałam już jak to się robi..
20 cze 18:19
zef: Łatwo zauważyć że 1 jest jednym z rozwiązań tego równania, więc:
a2+a−2
_____________
(a3−3a+2):(a−1)
−a3+a2
_________
a2−3a+2
−a2+a
_________
−2a+2
2a−2
_____
0
(a−1)(a2+a−2) kolejne pierwiastki można liczyć z Δ
20 cze 18:23
WWW: Dobrze, ale skąd Ci się wzięło to a2+a−2?
20 cze 18:26
zef: Dzieliłem pisemnie a3−3a+2 przez a−1, można także schematem Hornera (trochę szybciej)
20 cze 18:26
WWW: a a−1 skąd?
20 cze 18:27
Leszek: łatwo zauważyć ,że dla a = 1 jest pierwiastkiem tego równania
| | a3−3a+2 | |
po podzieleniu : |
| = a2 +a −2 |
| | a−1 | |
a
2+a −2=(a+2)(a−1)
odpowiedz : a=−2 ; a=1 pierwiastek podwójny
20 cze 18:27
6latek : a a−1 to z Tw. Bezout wzięte jest
20 cze 18:28
zef: Mając równanie ze zmienną "a" i wiem że liczba "p" jest pierwiastkiem równania to należy całe
równanie dzielić przez "a−p"
20 cze 18:29
WWW: Dzięki
20 cze 18:30
Zen64:
A korzystając po prostu dodatkowo ze znajomości matematyki wyższej można napisać od razu:
a3−3a+2=0 ⇔ (a−1)2(a−xo)=0 ∧ 1+1+xo=0
21 cze 02:52
zyxel&sn:
Czyli trzeci pierwiastek równa się −2
21 cze 06:41