Fizyka
herbatka: Z wieży wyrzucono jednocześnie dwa ciała z jednakową prędkością v0, jedno pionowo do
góry, a drugie pionowo w dół. Jak zmienia się z biegiem czasu odległość między tymi
ciałami?
20 cze 17:57
herbatka: Mam: x(t)=2V0t
20 cze 18:45
Leszek: potrzebna jest wysokość wieży H
początek osi Y skierowanej do góry przyjmuje na powierzchni ziemi
wówczas dla ciała spadającego y1= H− (vo*t +o,5gt2)
dla ciała wyrzuconego do góry y2=H +vo*t −0,5gt2
odległość między ciałami S= y2−y1= 2vo*t , jest to do momentu upadku ciała (1)
na ziemie w tym momencie ciało (2) będzie na wysokości 2H i od tego momentu
odległość między ciałami maleje S2= 2H−0,5gt22
t2=2*√H/g czas t w poprzednim wzorze obliczamy z równania H=vo*t+0,5gt2
20 cze 18:52