granica niewłaściwa funckji w punkcie
kaja: Zbadaj czy istnieją granice.Jeśli tak to je oblicz
lim x→−1 x2+3x+2/x4+2x3−2x−1
20 cze 17:15
Jack: | | 0 | |
ta granica to granica |
| |
| | 0 | |
zatem licznik zapisz jako postac iloczynowa
mianownik tez, tylko najpierw znadz pierwiastki.
20 cze 17:20
Jack:
x
2 + 3x + 2 = (x+1)(x+2)
x
4+2x
3−2x−1 = (x−1)(x+1)
3
| | (x+1)(x+2) | | x+2 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = − ∞ |
| | (x−1)(x+1)3 | | (x−1)(x+1)2 | | 0− | |
x−>−1
20 cze 17:26
kaja: ok i wyszło mi po znalezieniu pierwiastków 0/0 czyli granica nie istnieje?
20 cze 17:28
kaja: x
4+2x
3−2x−1 = (x−1)(x+1)
3
20 cze 17:34
Leszek: obliczona jest tylko granica jednostronna
należy zastosować metodę Haynego i obliczyć obustronne granice
| | x+2 | | x+2 | |
lim |
| = −∞ lim |
| = +∞ |
| | (x−1)(x+1)2 | | (x−1)(x+1)2 | |
x→−1
− x→−1
+
20 cze 17:54
kaja: ok dzięki już wiem o co chodzi

czyli jak się stosuje metodę Heinego trzeba wyliczać obustronne granice wszędzie?
20 cze 18:01
Jack: Leszku, obydwie grabice to minus ∞
20 cze 18:01
Leszek: TAK zgadza się ,bład drukarski SORRY
20 cze 18:21