Wyznacz i narysuj kilka początkowych punktów wykresu ciągu
Adam: | | (−1)n * n | |
Wyznacz i narysuj kilka początkowych punktów wykresu ciągu: an = |
| |
| | n + p | |
Wszystko byłoby jasne gdyby tam nie było tego ''p'' bo wystarczyło by podstawić pare kolejnych
liczb pod ''n'' i po sprawie. A co zrobić z tym ''p''?
20 cze 16:22
Jack: a na pewno ma byc tamto p?
bo ja tez nie wiem co z tym p zrobic. potraktowac jako stala jakas dowolna moze...
20 cze 16:24
Adam: Tak. Jest na 100 procent. Chyba że to chodzi po prostu żeby założyć sobie że np. p=1. Po prostu
wstawić tam jakąś liczbę i to napisać. Ale nie wiem...
20 cze 16:36
Adam: Mam jeszcze inny przykład: an = p + q pierwiastków z ''n'' i wszystko podzielone przez ''n''.
Czyli tu już są 2 niewiadome...
20 cze 16:38