granice i kolejność całkowania
inżynier: Witam mam problem z ustaleniem granic i kolejności całkowana
Oto moje zadanie
Oblicz pole płata wyciętego z dolnej połówki sfery x2+x2+z2=4 przez walec x2+y2=1
20 cze 16:20
Leszek:powierzchnia płata z=f(x,y) = √4−(x2+y2)
korzystam ze wzoru na powierzchnie płata
S= ∫ ∫ √1+(f'x)2 + (f'y)2 dxdy
D
−2x
−2y
f'x =
i f'y=
2*√4−(x2+y2)
2*√4−(x2+y2)
D: x2+y2 =1 uwzględniam współrzędne biegunowe r ∊<0;1> i φ ∊<0;2π>
2π 1 1
4
rdr
zatem S= ∫ dφ ∫ rdr
=8π *∫
√4−r2
√4−r2
0 0 0
ostatnią całkę liczymy przez podstawienie 4−r2 =t
wynik mi wyszedł = 8π*(2−√3)