Kombinatoryka?
Javitek: Na ile sposobów można podzielić 12 osób na 2 grupy ?
zastanawiam się... nie ma tu mowy o tym, żeby były to równoliczne grupy, czyli może byc
1 osoba a w drugiej 11, zastanawiam się jaki wzór w takim razie, skoro kombinacje bez powtórzeń
chyba nie pasują
?
20 cze 16:05
Jack: rozpisz wszystkie przypadki
20 cze 16:48
Mila:
W jakim dziale to masz? Matematyka dyskretna?
20 cze 17:33
Javitek: tak
20 cze 17:55
Mila:
Jeżeli grupy nie są numerowane :
Teraz pasuje odpowiedź?
20 cze 18:15
Javitek: też myślałem, że stirlinga II rodzaju ze wzoru {n po 2 { 2n−1 −1 } dokładnie to samo. Dzięki
upewniłem się
20 cze 18:53
Mila:
Tak , liczby Stirlinga II rodzaju, ale dla k=2 można skorzystać z wzoru, który podałam.
Dla k>2 trzeba liczyć z wzorów.
20 cze 18:56
Javitek: wiadomo ale można sobie pomagać bo {n po n−1 } już jest też dwumianem n po 2 newtona i to tak
ładnie się potem liczy łatwiej
20 cze 18:58
Mila:
Wzór rekurencyjny
S(n,k)=S(n−1,k−1)+k*S(n−1,k)
S(n,0)=0
S(n,n)=1
S(n,1)=1
===========
| | 2n−2 | |
S(n,2)= |
| to ułatwia obliczenia |
| | 2 | |
albo
Można wzorem:
| 1 | | | |
| ∑(dla j=0 do k)(−1)j | *(k−j)n |
| k! | | |
n=12
k=2
| 1 | | | | | |
| *[(−1)0* | *(2−0)12+(−1)1* | *(2−1)12]= |
| 2! | | | |
Są jeszcze inne wzory.
20 cze 20:28