MEDIANA
meetis: Witam czy toś mógłby pomóc mi obliczyć medianę dla poniższych danych, byłabym bardzo wdzięczna
Liczba posiadanych podręczników (xi) Liczba studentów (ni)
0 28
1 41
2 86
3 59
4 47
5 20
6 8
7 1
OGÓŁEM 290
20 cze 15:12
g: Połowa 290 to 145. 290 jest liczbą parzystą, więc wynik będzie średnią z liczb (xi) dla
145−tego i 146−tego studenta.
Sumujesz kolumnę (ni) aż do przekroczenia 145.
28+41 = 69
28+41+86 = 155
Czyli że 145−ty i 146−ty mają po 2 książki, więc mediana = (2+2)/2 = 2.
Gdyby liczba OGÓŁEM była nieparzysta, np. 289, to medianą była by po prostu liczba
książek posiadanych przez 145−tego (145=(289+1)/2) .
20 cze 15:51