1 | n | |||
∑ | = | |||
ak*ak+1 | a1*an+1 |
1 | 1 | 1 | |||
+ | + | +....... | |||
a1*a2 | a2*a3 | a3*a4 |
1 | 1 | a2−a1 | 1 | ||||
− | = | = r* | |||||
a1 | a2 | a1*a2 | a1a2 |
1 | 1 | 1 | |||
− | = r* | ||||
an | an+1 | an*an+1 |
1 | 1 | 1 | |||
− | = r* ∑ | ||||
a1 | an+1 | an*an+1 |
an+1−a1 | 1 | |||
czyli | = r* ∑ | |||
a1*an+1 | an *an+1 |
n | 1 | |||
zatem | = ∑ | co kończy dowód | ||
a1*an+1 | an*an+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |