Równ.
Dominik: Może mi ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązuje równanie róźniczkowe metodą uzmienniaia stałej?
2xy'−4y=x
2
R.J.
2xy'−4y=0
y
0=C*e
(−∫{−4}dx
y
0=C*e
(4x)
uzmienniam stałą
y=C(x)*e
4x
y'=C'(x)*e
4x+C(x)*4e
4x
2(C'(x)*e
4x+C(x)*4*e
4x)−4(C)x)*e
4x=x
2
tutaj powinno mi sie coś skrócić a tak sie nie dzieje gdzie jest błąd

?
20 cze 12:50
Dominik: Tutaj jest y0=C*e{4x}
20 cze 12:51
Dominik: **Tutaj jest y0=C*e4x
20 cze 12:52
azeta: masz błąd na samym początku, otóż
2xy'=4y
ln|y|=2ln|x|+C
y=Cx
2
20 cze 13:08
Dominik: Ok dzięki. Już sie pokapowałem co jest nie tak.
20 cze 13:12