monotonicznosc
ociak: hej hej pilnie potrzebuje rozwiazania trzech przykladow z monotonicznosci funkcji baaardzo
prosze o pomoc.
określ monotonicznosci funkcji:
1) f(x)= (e−√x)/ √x
2) f(x)=x/x√lnx
3) f(x)=1/(x+1)(ln(x+1))2
20 cze 10:36
NĄ:
1) ustal dziedzinę i policz pochodną
20 cze 11:11
Jerzy:
ale mi nick wyskoczył
20 cze 11:12
ociak: wlasnie mam problem z ta pochodna .
20 cze 11:29
ociak: wiem na czym to polega ale nie moge ustalic pochodnej.
20 cze 11:31
Jerzy:
Zastosuj wzór na pochodną ilorazu funkcji
20 cze 11:33
ociak: ten wzor ma zastosowanie w kazdym z trzech przykladow ? bo tak wlasnie probowalam.
20 cze 11:42
Jerzy:
Tak
20 cze 11:50
Jerzy:
Pokaż , jak liczysz pochodną w pierwszym przykładzie
20 cze 11:51
ociak: wiem ze pochodna licznika to byloby e√−x i nie wiem czy pochodna wewnetrzna tez
20 cze 12:05
ociak: i razy mianownik a potem odwrotnie
20 cze 12:05
Jerzy:
| | | | 1 | | 1 | | − |
| *√x*e−√x − e−√x* |
| | | | 2√x | | 2√x | |
| |
f'(x) = |
| ... i uporządkuj |
| | (√x)2 | |
20 cze 12:26
ociak: ok to mam.
20 cze 13:20
Jerzy:
pokaż po uproszczeniu
20 cze 13:21
ociak: tylko nie wiem czy reszte robic na tej samej zasadzie .
20 cze 13:29
ociak: e√−x(1/2√x) [−√x−1] / (√x)2
20 cze 13:33
ociak: oj no w mianowniku x powinno byc
20 cze 13:33
Jerzy:
| | | |
Do bani .... f'(x) = |
| i teraz analizuj znak pochodnej |
| | x | |
20 cze 13:38
ociak: a jak ustale znak?
20 cze 13:43
Jerzy:
jaka jest dziedzina ?
20 cze 13:45
ociak: w zadaniu mam podane ze x∊[1;∞)
20 cze 13:52
Jerzy:
jaki znak ma : −e−√x
20 cze 13:54
ociak: ujemne jest
20 cze 13:55
Jerzy:
OK , a nawias ?
20 cze 13:55
ociak: dodatni
20 cze 13:56
Jerzy:
czyli licznik jest zawsze ...?
20 cze 13:57
ociak: ujemny
20 cze 13:57
Jerzy:
a mianownik ?
20 cze 13:58
ociak: dodatni
20 cze 13:58
Jerzy:
czyli cały ułamek jest stale ...?
20 cze 13:59
ociak: ujemny
20 cze 13:59
Jerzy:
zatem pochodna jest stale ujemna w całejdziedzinie,
czyli funkcja jest ........ w całej dziedzinie
20 cze 14:00
ociak: scisle malejaca?
20 cze 14:01
Jerzy:
Dokładnie

2) przykład chyba żle przepisany
20 cze 14:03
ociak: zgadza sie

1/ x
√lnx
20 cze 14:05
Jerzy:
No to ustal dziedzinę
20 cze 14:05
ociak: [2;∞)
20 cze 14:07
Jerzy:
A dlaczego tak ?
20 cze 14:08
ociak: bo mam podane w zadaniu
20 cze 14:09
Jerzy:
Dziedziną naturalną jest x > 1 , ale skoro masz podaną ... to niech będzie
Licz pochodną
20 cze 14:10
ociak: no i wlasnie tu jest problem. nie wiem jak sie zabrac za ta pochodna.
20 cze 14:11
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
[ |
| ]' = − |
| *f'(x) i pamiętaj,że f(x) jest funkcją złożoną |
| | f(x) | | (f(x))2 | |
20 cze 14:13
Jerzy:
ściślej jest iloczynem funkcji, czyli:
| | 1 | | 1 | |
[ |
| ]' = − |
| *[f(x)*g(x)]' |
| | f(x)*g(x) | | (f(x)*g(x))2 | |
20 cze 14:21
ociak: −1/x2lnx * [(1+2lnx)/2xlnx] ?
20 cze 14:33
Jerzy:
ile wynosi pochodna z x*√lnx ?
20 cze 14:34
ociak: gdzies sie zamotalam . a to nie powinn byc 1/2√lnx *x *1/x + 1 * √lnx
20 cze 14:42
Jerzy:
tak ... i podstaw do wzoru, który podałem 14:21
20 cze 14:47
ociak: −1/x2lnx * [(2lnx+1)/2√lnx] ?
20 cze 14:52
Jerzy:
Dobra ...
| | | |
f'(x) = − |
| ... i co powiesz o znaku pochodnej ? |
| | (x√ln)2 | |
20 cze 14:54
ociak: ujemny
20 cze 14:55
Jerzy:
a funkcja ?
20 cze 14:57
ociak: scisle malejaca
20 cze 14:58
Jerzy:
20 cze 14:58
ociak: super
20 cze 15:05