Równianie prostej
Majster: Wyznacz równianie prostej przechodzącej przez punkt P {0} (5,2,4)
i równoległej do prostej wyznaczonej przez płaszczyznę:
: 2x−y+3z−1=0
: 5x+4y−z+7=0
Bardzo dziękuję za pomoc.
20 cze 10:16
Mila: m:
2x−y+3z−1=0
5x+4y−z+7=0
1)Wyznaczyć równanie parametryczne prostej:
z=t
2x−y=1−3t /*4
5x+4y=t−7
−−−−−−−−−−−
8x−4y=4−12t
5x+4y=t−7
−−−−−−−−−−− +
13x=−11t−3
| | 11 | | 3 | |
2*(− |
| t− |
| )−1+3t=y |
| | 13 | | 13 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Prosta
m:
z=t
wektor kierunkowy prostej:
| | 11 | | 17 | |
k→=[− |
| , |
| ,1] || k1=[−11,17,13] |
| | 13 | | 13 | |
Równanie prostej równoległej:
20 cze 17:53