całka
Leszek: obliczyć całkę
| | 1 | |
∫ ∫ |
| dxdy gdzie D: x2+y2 −2y ≤0 |
| | √x2+y2 | |
D
20 cze 10:12
Jerzy:
Przejdź na wspolrzedne biegunowe
20 cze 10:15
Leszek: proszę pokazać przedziały dla r i φ
20 cze 10:35
ICSP: Podstaw x = rcosφ , y = rsinφ do warunku i wyznacz przedziały dla r i φ
20 cze 10:37
Leszek:

ale obszar D wygląda jak na rysunku D: x
2 +(y−1)
2≤1
20 cze 10:43
ICSP: Jeden obszar można parametryzować na wiele sposóbów.
Proponuje parametryzacje :
x = rcosφ
y = rsinφ
Ponieważ znamy jakobian tego odwzorowania, oraz po podstawieniu bardzo łądnie zredukuje się nam
wyrażenie w mianowniku.
20 cze 10:45
Jerzy:
0 ≤ φ ≤ π
0 ≤ r ≤ 2cosφ
20 cze 10:54
ICSP: Jerzy, przedział dla φ nie powinien wyglądać tak :
?
20 cze 10:56
Leszek:

parametryzacja okręgu
sin α =r/d ; d=2 średnica okręgu
r=d*sin α czyli α ∊<0;π> i r ∊ <0; 2sin α >
π 2sinα π
| | 1 | |
obliczam całkę ∫ ∫ |
| dxdy = ∫ dα ∫ dr = 2* ∫ sin α dα =4 |
| | √x2+y2 | |
D 0 0 0
proszę o sprawdzenie
20 cze 11:03
Jerzy:
Nie ... 0 ≤ φ ≤ π jest dobrze, bo środek okręgu leży na osi OY,
"zamalujesz" go całego przechodząć od 0 do π
20 cze 11:07
ICSP: no to w drugim powinno być 2sinφ.
Coś trzeba zmienić ( patrz wartośc cosφ w II ćwiartce)
20 cze 11:08
Jerzy:
| | 1 | |
nie kombinuj jak koń pod górę ... = 0∫π0∫2sinφ |
| *rdφdr |
| | √r2 | |
20 cze 11:09
Jerzy:
sorry ... oczywiście: 2sinφ ( literówka )
20 cze 11:09
ICSP: Teraz się zgadza
20 cze 11:10
ICSP: Wygląda dobrze
20 cze 11:15