Rozwiąż równanie różniczkowe
pikoz: 1) xcos(y/x)dy=(ycos(y/x)−x)dx
2) 3xy′−6y=3xlnx
Głównie chodzi mi o przykład pierwszy, nie jestem pewny jak to zacząć,
próbowałem podstawić nową zmienną za y/x, ale nie umiem tego przekształcić

W 2) wychodzi mi (1/2)x*(x*ln
(2)) i czy mógłby ktoś to sprawdzić?
20 cze 10:09
ICSP: 1) Osobno rozpatrz x = 0. Dla pozostałych podziel przez x i zastosuj podstawienie z(x) =
20 cze 10:11
pikoz: Hmm.. O co chodzi z tym osobnym rozpatrzeniem x=0?
A dalej z tym podstawieniem, to wstawić po prostu nową zmienną za y/x?
Mógłbyś to trochę sprecyzować?
Dzięki za odpowiedź
20 cze 10:18
ICSP: Chociaż nie, zapomnijmy o tym co napisałem

1) to równanie zupełne(na siłe szukałem równanie jednorodnego)
2) to równanie liniowe rzędu 1
Każde z tych równań posiada swój schemat rozwiązywania, wiec wystarczy do niego podstawić
odpowiednie funkcje.
20 cze 10:26
Leszek: 1)
xcos(y/x)dy =(ycos(y/x) −x)dx => cos(y/x)dy ((y/x)*cos(y/x) −1)dx
| | 1 | |
dy/dx = y/x − |
| podstawienie y/x =t => dy/dx =t + x * dt/dx |
| | cos(y/x) | |
| | dt | | 1 | | dx | |
czyli t+x* |
| = t − |
| => cost dt = −dx/x => ∫ cost dt = − ∫ |
| |
| | dx | | cost | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem sint = ln | |
| | => t = arcsin[ln| |
| |] => y = x*arcsin[ln| |
| |] |
| | xC | | xC | | xC | |
2) nie czytelny zapis , ale zawsze sprawdzaj poprzez obliczenie pochodnej i podstawiając
do równania
20 cze 10:31
ICSP: Chociaż jednorodnym tez jest.
cos(y/x)y' = y/xcos(y/x) − 1
| | y/x*cos(y/x) − 1 | | 1 | |
y' = |
| = y/x − |
| |
| | cos(y/x) | | cos(y/x) | |
|z = y/x , ⇒ zx = y ⇒ y' = z'x + z|
i dalej już prosto.
20 cze 10:32
pikoz: @ICSP nie zgubiłeś minusa w przedostatnim równaniu?
Dzięki za pomoc!

rozumiem
20 cze 10:43
pikoz: Doszedłem do tego:
sin(z)=−ln(x)+C
arc(sin(z))=arcsin(−ln(x)+C)
z=arcsin(−ln(x)+C)
// z=y/x,
// zx=y
y=(arcsin(−ln(x)+C)*x
// i teraz uzmienniam stała
y=(arcsin(−ln(x)+C(x))*x
y ′=(arcsin(−ln(x)+C(x))+ x*(1/(1−(−ln(x)+c(x))2)(1/2))*(−1/x)*c(x) ′
to jest dobrze?
i teraz pyatnie gdzie wstawic ten y ′?
20 cze 11:51