matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równanie różniczkowe pikoz: 1) xcos(y/x)dy=(ycos(y/x)−x)dx 2) 3xy′−6y=3xlnx Głównie chodzi mi o przykład pierwszy, nie jestem pewny jak to zacząć, próbowałem podstawić nową zmienną za y/x, ale nie umiem tego przekształcićemotka W 2) wychodzi mi (1/2)x*(x*ln(2)) i czy mógłby ktoś to sprawdzić?
20 cze 10:09
ICSP: 1) Osobno rozpatrz x = 0. Dla pozostałych podziel przez x i zastosuj podstawienie z(x) =
 y(x) 

x 
20 cze 10:11
pikoz: Hmm.. O co chodzi z tym osobnym rozpatrzeniem x=0? A dalej z tym podstawieniem, to wstawić po prostu nową zmienną za y/x? Mógłbyś to trochę sprecyzować? Dzięki za odpowiedź emotka
20 cze 10:18
ICSP: Chociaż nie, zapomnijmy o tym co napisałem 1) to równanie zupełne(na siłe szukałem równanie jednorodnego) 2) to równanie liniowe rzędu 1 Każde z tych równań posiada swój schemat rozwiązywania, wiec wystarczy do niego podstawić odpowiednie funkcje.
20 cze 10:26
Leszek: 1) xcos(y/x)dy =(ycos(y/x) −x)dx => cos(y/x)dy ((y/x)*cos(y/x) −1)dx
 1 
dy/dx = y/x −

podstawienie y/x =t => dy/dx =t + x * dt/dx
 cos(y/x) 
 dt 1 dx 
czyli t+x*

= t −

=> cost dt = −dx/x => ∫ cost dt = − ∫

dx cost x 
 1 1 1 
zatem sint = ln |

| => t = arcsin[ln|

|] => y = x*arcsin[ln|

|]
 xC xC xC 
2) nie czytelny zapis , ale zawsze sprawdzaj poprzez obliczenie pochodnej i podstawiając do równania
20 cze 10:31
ICSP: Chociaż jednorodnym tez jest. cos(y/x)y' = y/xcos(y/x) − 1
 y/x*cos(y/x) − 1 1 
y' =

= y/x −

cos(y/x) cos(y/x) 
|z = y/x , ⇒ zx = y ⇒ y' = z'x + z|
 1 
z'x + z = z −

cos(z) 
 1 
z'x = −

cos(z) 
 1 
z' * cos(z) =

x 
 1 
∫cos(z) dz = ∫

dx
 x 
i dalej już prosto.
20 cze 10:32
pikoz: @ICSP nie zgubiłeś minusa w przedostatnim równaniu? Dzięki za pomoc! emotka rozumiem
20 cze 10:43
pikoz: Doszedłem do tego: sin(z)=−ln(x)+C arc(sin(z))=arcsin(−ln(x)+C) z=arcsin(−ln(x)+C) // z=y/x, // zx=y y=(arcsin(−ln(x)+C)*x // i teraz uzmienniam stała y=(arcsin(−ln(x)+C(x))*x y ′=(arcsin(−ln(x)+C(x))+ x*(1/(1−(−ln(x)+c(x))2)(1/2))*(−1/x)*c(x) ′ to jest dobrze? i teraz pyatnie gdzie wstawic ten y ′?
20 cze 11:51