Promien rurki
binek: Jak policzyc takie cos, z jakiego wzoru/prawa.
Pytanie:
Jesli powiekszymy r, czyli promien jakies rurki dwukrotnie to czas −−>>>
przeplywu przez ta rurke zwiekszy sie/ zmaleje ilu krotnie?
20 cze 00:36
Leszek: Wykorzystaj rownanie ciaglosci
V*S= const.
V−−predkosc, S−−−pole przekroju rurki
20 cze 09:00
binek: nie mam zadnych danych, tylko co napisalem wyzej i musze odpowiedziec czy czas tego przeplywu
zwiekszy sie 2−krotnie czy zmaleje 2−krotnie lub o inna krotnosc.
Jak to policzyc?
20 cze 11:31
Leszek: v1*πr12= v2*πr22 <=> v1*r12 = v2*(2r1)2 => v2 = 0,25*v1
jeżeli prędkość zmalała 4 − krotnie to czas przepływu wzrósł 4−krotnie
20 cze 11:37
binek: czyli jesli powiekszymy promien rurki 2−krotnie to czas przeplywu w takim razie maleje
2−krotnie?
20 cze 11:44
Leszek: Nie,jezeli powiekszymy promien rurki 2−krotnie to czas przeplywu wzrosnie 4−krotnie
20 cze 12:48
binek: Dzieki
20 cze 12:50