Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 8 lub 12
dumbo: Gdzie popełniam błąd?
Ilosc l. trzycyfrowych = 900
Co 8 jest podzielna przez 8 =112,5=11,2
Co 12 przez 12 = 76
W tresci jest lub wiec odejmuje podzielne przez obie. 900/96=9
Wynik:
112+75−9=178
A poprawna odpowiedz to 150
Czy moja metoda jest zla? Jesli tak to jak inaczej to liczyc?
19 cze 23:59
Janek191:
900 : 8 = 112,5 ≈ 112
900 : 12 = 75
900 : 24 =37,5 ≈ 37
112 + 75 − 37 =150
===============
20 cze 00:59
Dumbo: Dziekuje
20 cze 01:57