Anna:
| | n | |
an= −8 ⇒ |
| = −8 ⇒ n = − 32 − sprzeczność ( gdyż n ∊ N+ ) |
| | 4 | |
| | n | |
an = 0 ⇒ |
| = 0 ⇒ n = 0 − " |
| | 4 | |
| | n | |
an = 8 ⇒ |
| = 8 ⇒ n = 32 |
| | 4 | |
Czyli
a32 = 8
b
n = n
2 + n − 12
b
n = −8 ⇒ n
2 + n − 12 = −8
n
2 + n − 4 = 0, Δ= 1 + 16 = 17 ⇒ n ∉ N
+ − sprzeczność
b
n = 0 ⇒ n
2 + n − 12 = 0 , Δ = 1+48 = 49,
√Δ = 7
n
1 = 3, n
2 = −4 − sprzeczność
Czyli
b3 = 0
b
n = 8 ⇒ n
2 + n − 12 = 8
n
2 + n − 20 = 0, Δ =1+80 = 81,
√Δ = 9
n
1 = 1, n
2 = −2 − sprzeczność
Czyli
b1 = 8
Zad. 6. a
n = n
2, a
n+1 = (n+1)
2 = n
2 + 2n + 1
b
n = a
n+1 − a
n = n
2 + 2n + 1 − n
2 =
2n + 1
Ciąg jest arytmetyczny, gdy ma stałą różnicę r.
Sprawdzamy zatem, czy r jest stałe.
r = b
n+1 − b
n = 2(n+1) + 1 − (2n + 1) = 2n + 2 + 1 − 2n − 1 =
2
r jest stałe, czyli ciąg (b
n) jest arytmetyczny.