prawdopodobieństwo
Leszek: trójki liczb naturalnych ( n ; k ; m ) ∊ N+ spełniają warunek
n*k + n*m −5k −5m = 6
obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania takiej trójki ,że n+k+m =13
19 cze 22:37
g:
(n−5)*(k+m)=6
Wszystkie możliwości:
n=6; k+m=6
n=7; k+m=3
n=8; k+m=2
W żadnym przypadku n+k+m=13, wiec P=0.
19 cze 23:08
Leszek: SORRY pojawił się błąd drukarski , powinno być n+k+m =12
19 cze 23:13
Jack: dla
n =11 i k+m = 1
lub dla
n = 6 i k+m = 6
i to chyba tyle.
19 cze 23:18
Leszek:
| | 6 | |
n*k+n*m −5k−5m=6 => n(k+m) =5(k+m) +6 => n= 5 + |
| |
| | k+m | |
czyli k+m = 2 i n=8
k+m =3 i n=7
k+m =6 i n=6
zbiór zdarzeń elementarnych : Ω:
(8;1;1)
(7;1;2)
(7;2;1)
(6;1;5)
(6;2;4)
(6;3;3)
(6;4;2)
(6:5;1)
|Ω|=8
A−zdarzene że n+k+m =12 ; |A| =5 czyli P(A) =5/8
19 cze 23:38