Pole i wysokość trójkąta
Paweł: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(1,2,3) B(3,1,0) C(0,0,1) oraz wysokość ograniczoną z
wierzchołka B
19 cze 22:21
Paweł: | | 1 | |
czy poprawna odpowiedź to pole= |
| √54 |
| | 2 | |
19 cze 22:55
Mila:
Jakie masz wektory AB i AC?
19 cze 23:12
Paweł: obliczyłem ze AB [2,−1,−3] AC[−1,−2−2] CB[3,1,−1]
19 cze 23:16
Mila:
[2,−1,−3] x [−1,−2−2]= [−4,7,−5]
| | 1 | | 1 | | √90 | | 3√10 | |
PΔ= |
| *√42+72+52= |
| *√16+49+25= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Tak liczyłeś, czy inną metodą?
19 cze 23:26
Paweł: tak ale brałem AC i CB
19 cze 23:29
Mila:
No to wychodzi takie samo pole .
Dla porządku:
AC i AB
albo
CA i CB
Licz jeszcze raz wyznacznik.
19 cze 23:37
Paweł: oki odwrotnie minus przepisałem dziękuje
19 cze 23:43
Mila:
19 cze 23:47