styczna
studentka: | | π | |
W jakim punkcie styczna do linii y=x2 tworzy z osią Ox kąt |
| ? |
| | 4 | |
19 cze 22:01
19 cze 22:16
Jack:
kat π/4 to kat 180/4 = 45
o
styczna tworzy kat alfa z osia gdy jej wspolczynnik a = tg alfa
zatem
tg 45 = 1
czyli rownanie stycznej y =
ax+b u nas wyglada y =
1x+b czyli y=x+b
wspolczynnik kierunkowy stycznej w danym punkcie liczymy rowniez poprzez pochodna w tym punkcie
zatem
y ' (x
o) = 2x
o
skoro oba to wspolczynniki to 2x
o = a = 1
| | 1 | | 1 | |
yo to podstawienie do funkcji xo zatem yo = x2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem punkt to P(xo,yo) , czyli P( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
19 cze 22:18
Jack: btw. to poziom liceum a nie studia...
19 cze 22:20
azeta: nikt nie pisał jaki to poziom
19 cze 22:33
Jack: jak ktos sie nazywa studentka, to chyba chodzi na studia...
(a moze nie − i wprowadza w blad ;x − ja tam nie wiem...)
19 cze 22:36