matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
cvde:
Obliczyć granicę : lim
x−>0
xctgπx
19 cze 21:59
Leszek:
xcosπx
πx
1
lim xctgπx = lim
= lim
*lim
=1/π
sinπx
sinπx
πcosπx
x→0
sinα
ponieważ lim
=1
α
α→0
19 cze 22:25