oblicz sumę
bartman23: Znajdź wzór zwarty:
∑k=1n k*k!
19 cze 21:21
jc: Sn = (n+1)! − 1
19 cze 21:46
bartman23: ale jak to krok po kroku znaleźć? rozpisać

?
19 cze 21:47
jc: Na pewno mozna sprawdzić indukcyjnie: 2!−1 = 1*1!, n! + n*n! − 1 = (n+1)! − 1
19 cze 21:54
zombi: Z tożsamości Abela pewnie, jak we wcześniejszym przykładzie powinno wyjść

ale spróbuje zaraz
i ci rozpiszę.
19 cze 22:01
bartman23: ale nie mogę korzystać z tego, zrozum zombi

mam do wyboru albo poprzez części albo
zaburzaniem tyle
19 cze 22:06
jc: Dodajesz i redukują pośrednie wyrazy
k*k! = (k+1)! − k!
19 cze 22:12
zombi: Sumowanie przez częśći = tożsamość Abela
19 cze 22:15
zombi: Ooo to jest najprostszy sposób jaki podał jc
19 cze 22:16