CIAGŁOŚĆ
bnyh6: Dobrać parametry a i b tak aby funkcja
| | π | | π | |
była ciągła w punktach x=− |
| i x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 cze 21:14
studentka: wie ktos jak to zrobić ?
19 cze 22:32
studentka: | | π | | π | |
wyszla mi granica w − |
| =2 a w |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
ale nei wiem jak wylicyzc a i b
19 cze 22:51
Leszek: obliczamy granice na krańcach podanych przedziałów
lim (−2sinx) = 2
x→−π/2
lim (asinx +b) =− a+b
x→−π/2
te granice muszą być równe , czyli − a+b =2
lim (asinx +b) = a+b
x→π/2
lim cosx =0
x→π/2 a+b=0 i −a +b =2 => a= −1 i b=1
19 cze 22:51