Ciagi arytmetyczne
Slawek: Wartosc uzytkowa pewnej maszyny malala z roku na rok w ciagu arytmetycznym. Po ilu latach
maszyna calkowicie stracila wartosc, jezeli wiadomo, ze jej wartosc po 18 latach byla dwa razy
mniejsza niz wartosc po 4 latach.
Z gory dziekuje za pomoc
5 sty 23:12
Anna: pomagam
5 sty 23:39
Anna:
an = 0, n = ?
Na podst. treści: 2 * a18 = a4
2(a1 + 17r) = a1 + 3r
2a1 + 34r = a1 + 3r
a1 = − 31r
Podst. do: an = 0
a1 + (n−1)r = 0
− 31r + (n − 1)r = 0 /:r
− 31 + n − 1 = 0 ⇒ n = 32
Odp. Po 32 latach.
5 sty 23:45
Eta:
an −− wartość maszyny po n latach
an=0 −−− całkowicie zamortyzowana( czyli traci wartość)
to a4 = 2*a18
a1+3r = 2( a1 +17r)
a1 +3r = 2a1 +34r => a1 +31r=0
a1+31r= a32
więc n= 32
odp: maszyna zamortyzuje się po 32 latach
5 sty 23:45
5 sty 23:46
Anna:
Witaj
Eto.

I co, cieplej nieco?
5 sty 23:49
Slawek: Bardzo dziekuje za pomoc....
Mam jeszcze kilka zadan, z ktorymi nie moge sobie poradzic....
Jezeli ktos zna sie na ciagach prosze o kontakt pod numer gg 687060
5 sty 23:52
Anna:
Ja nie mam gg, jedynie tu możesz podać.
6 sty 00:00
Eta:
Cieplej
Aniu .... ale tylko nieco ... − 9 ......
6 sty 00:01
6 sty 00:12
Anna:
To u mnie nieco lepiej, −5 . Przeżyjemy! Żegnam już, dobrej nocy !
6 sty 00:12