Oblicz całkę od 2 do nieskończoności
Michalina: cześć
Potrzebuje pomocy z takim czymś
∫1x2−xdx Całka od 2 do ∞
Po rozwiązaniu całki wychodzi mi
ln|x−1|−ln|x| czyli ln|x−1x|
ale odpowiedź nie zgadza mi się z wolframem bo ostatecznie wychodzi im ln2 u mnie jakieś
głupoty
19 cze 20:58
jc: | | x−1 | |
Dobrze liczysz. |
| →1 przy x→∞, a więc ln( ... ) →0 |
| | x | |
Pozostaje − ln (1/2) = ln 2 i to jest dobry wynik
19 cze 21:03
Michalina: aaaa bo jest tak, że
x−1/x= x/x−1/x a wtedy 1−0=1

a przypadkiem x/x gdzie x to
∞ nie powinno być Hospitala
jakiegoś?
a ten drugi składnik to
−ln(x/y)=−lnx+lny gdzie −ln(1/2)=−ln1+ln2 gdzie 0+ln2
19 cze 21:42
Michalina: dobra już wiem.
x/x będzie 1, 1/x będzie zero. Więc ln1 to 0. Dzięki za pomoc
20 cze 00:17