Zbieżność szeregu potęgowego
martin96: Znaleźć przedział zbieżności szeregu potęgowego
∞
n=2
19 cze 20:23
Leszek: niech y=x−616
∞
n=2
| | 1 | | 1 | | an+1 | |
an = |
| ; an+1 = |
| lim |
| = 1 dla n→∞n |
| | ln n | | ln(n+1) | | an | |
promień zbieżności R = 1 przedział zbieżności y∊(−1;1) <=> x∊(615;617)
19 cze 20:33
martin96: z czego wynika, że limln nln (n+1) =1
przy n→∞?
19 cze 20:36
jc: Jak weźmiesz y > 1 lub y < −1, to wyraz ogólny nie będzie zbieżny do zera.
W przedziale (−1,1) porównujesz z szeregiem geometrycznym zbieznym: ∑yn.
Pozostaje y=1 (rozbieżny) i y=−1 (zbiezny) ...
19 cze 20:48
Leszek: zawsze trzeba badać na krańcach przedziału . Już to raz pisałem ,że to są szkice
wskazówki do rozwiązania , a nie pełne rozwiązania .Gdy uczeń lub student takie
rozwiązanie przedstawi na sprawdzianie może nie uzyskać zaliczenia .
Można się o tym przekonać n PW lub UW
19 cze 21:02