Całka podwójna
Milosz: Jak wyznaczyć obszar całkowania ?
∫∫x2+y22dxdy ograniczona D: 4 < x2+y2 < 4x
19 cze 20:07
Leszek:

obszar D jest to część wspólna dwóch okręgów
K
1 : x
2+y
2 = 4 ; K
2 : (x−2)
2 + y
2 = 4
19 cze 20:23
Milosz: Wszystko jasne, tylko jak wyznaczyć granice całkowania ? Domyślam się, że musimy przejść na
współrzędne biegunowe. Z jednym okręgiem bym sobie poradził, ale z dwoma nie wiem jak działać
19 cze 20:38
Milosz: x=rcosx
y=rsinx
D: 0<r<1 i 0< fi < 2π ?
19 cze 20:41
Leszek: dla współrzędnych biegunowych D: r∊<0;1> i φ∊<−π/2 ; π/2 >
19 cze 20:47
martin96:

A obszar nie będzie przypadkiem tak wygldał?
19 cze 20:48
Leszek: TAK masz rację SORRY
19 cze 20:52
Milosz: To ja już nie wiem jak rozwiązać tą całkę
19 cze 21:01
Milosz: Martin96, w takim razie dla współrzędnych biegunowych D: 2 < r < 3 i −π/2 < φ < π/2 ?
Jeżeli tak, to potem po podstawieniu całka wygląda tak:
π/2 3
∫ ∫ r2cos2x+r2sin2x2*r dr dφ ?
−π/2 2
19 cze 21:34