Płaszczyzny, przejście z równań parametrycznych do ogólnych i odwrotnie
Studenciak: Cześć!
Równanie ogólne płaszczyzny H : −2x+3y−5z−15=0 i chciałbym z niego zrobić parametryczne. Jak?
Równanie parametryczne płaszczyzny H1:
x=1+2u+2v
y=−1−u−v
z=3+u−2v
i chciałbym zrobić z niego ogólne. Jak?
19 cze 20:03
Mila:
Równanie parametryczne płaszczyzny:
H : −2x+3y−5z−15=0
Obieram trzy punkty należące do płaszczyzny H:
A:
x=0
3y−5z−15=0, dla z=3 mamy: 3y−15−15=0 ,3y=30, y=10
A=(0,10,3)
B(x,1,0)
−2x+3−15=0, x=−6⇔B=(−6,1,0)
C(5,0,z)
−10−5z−15=0, z=−5
C=(5,0,−5)
A=(0,10,3)
B=(−6,1,0)
AB→=[−6,−9,−3]
AC→=[5,−10, −8]
x=0−6t+5s
y=10−9t−10s
z=3−3t−8s
t,s∊R
Spr.
n→=[−6,−9,−3] x [5,−10, −8]=[42,−63,105] wektor jest równoległy do wektora normalnego pł. H
19 cze 21:09
Mila:
Równanie parametryczne płaszczyzny
H1:
x=1+2u+2v
y=−1−u−v
z=3+u−2v
P=(1,−1,3) ∊H1
a→=[2,−1,1]
b→=[2,−1,−2]
n→=[2,−1,1] x [2,−1,−2]=[3,6,0] wektor jest || do [1,2,0]
Równanie ogólne H1
1*(x−1)+2*(y+1)+0*(z−3)=0
x−1+2y+2=0
H1: x+2y+1=0
19 cze 21:18
Leszek: H1:
x=1+2u+2v
y=−1−u−v to drugie równanie mnożymy przez 2
x=1+2u+2v
2y =−2 −2u−2v i dodając stronami otrzymujemy : x+2y =−1 <=> x+2y+1 =0
19 cze 21:32
jc: Komplikujecie
−2x+3y−5z−15=0
Równanie praametryczne:
x = s pierwszy parametr
y = t drugi parametr
z = (−2s+3t−15)/5
−−−−−
x=1+2u+2v
y=−1−u−v
z=3+u−2v
wystarczy do pierwszego dodać podwojone drugie i parametry znikają
x+2y = −1 gotowe równanie ogólne
19 cze 22:17