relacje i działania na ich zbiorach
aurelialennox: Dany jest zbiór A = {1,2,...,7} ∊ℕ i dwie relacje R⊆ A x A i S⊆ A x A:
xRy wtw y−x=2 i xRy wtw y+x=6. Należy wypisać zbiory:
Rozpisałam sobie pary należące do relacji :
do xRy należą { <5,7,>, <4,6>, <3,5>, <2,4><1,3>}
do xSy {<1,5>, <2,4>, <3,3>, <4,2>,<5,1>}
ale nie wiem czy dobrze rozpisałam te zbiory? ktoś potrafi to sprawdzić?
cto czym powinien się różnić podpunkt A od B, bo mi wyszło to samo.
(R U S)−1 = { <7,5>, <6,4>, <5,3>, <4,2><3,1>,<5,1>,<4,2>,<3,3><2,4><1,5>} wszystkie pary
które należą do R lub do S lub do obu i trzeba je odwrócić?
S−1 U R−1 = { <7,5>, <6,4>, <5,3>, <4,2><3,1>,<5,1>,<4,2>,<3,3><2,4><1,5>} TO SAMO?
S ◯ R = {<5,5><4,4>,<3,3>,<2,2><1,1>}
19 cze 19:38