wartość funkcji
stokrotka: jak znaleźć największą i najmniejszą wartość funkcji w kwadracie: −1≤x≤4 i −3≤y≤1
f(x,y) = y2+3x2y−x3y
pochodna po x = 6xy−3x2y
pochodna po y = 2y+3x2−x3
19 cze 19:12
azeta: musisz najzwyczajniej w świecie znaleźć minimum i maksimum tej funkcji, zawężając
zainteresowania do określonych przedziałów.
przyrównaj pochodne do zera i znajdź punkty (x,y) a następnie sprawdź czy w tych punktach
funkcja osiąga ekstremum. zupełnie analogicznie jakbyś liczył/ła najmniejszą i największą
wartość funkcji np. wielomianowej na jakimś przedziale, tyle że tutaj mamy funkcję dwu
zmiennych − i tyle z nowości
19 cze 22:45